The English version
will be available very soon.

We apologize for any inconvenience.

Musea

In 2013 vieren we 300 jaar Vrede van Utrecht. Maar om welke vrede gaat het nu precies? De Utrechtse musea weten het antwoord. Een jaar lang vertellen zij het Verhaal van de Vrede van Utrecht, in tentoonstellingen en activiteiten met als thema Wélke Vrede? Voor iedereen die wil weten wat de betekenis is van vrede, zowel toen als nu.

Vóór de vrede

Om welk conflict ging het precies? Waarom koos men voor Utrecht en welke rol speelde religie?
In het openingsweekend, op de historische ondertekendatum van de Vrede van Utrecht 11 april, gaat In Vredesnaam van start in het Centraal Museum, een internationale overzichtstentoonstelling die onder meer gaat over de oorlog die aan de Vrede van Utrecht vooraf ging. Museum Catharijneconvent laat in zijn tentoonstelling Vormen van Verdraagzaamheid zien hoe verschillende religies in Europa naast elkaar leefden.

Tijdens de vrede

Waarom werd voor Utrecht gekozen? Hoe zag de stad er toen uit? Waar vonden de onderhandelingen plaats?
Het Utrechts Archief heeft een tentoonstelling Hoge Pruiken, Plat Vermaak over het leven in Utrecht tijdens de vredesonderhandelingen in 1713. Een indruk van de vele feesten uit die tijd krijg je tijdens een Bal Masqué in Museum Speelklok. In het GeldMuseum ontwerp je je eigen herdenkingspenning en in de Domtoren beleef je Getuige van Oorlog en Vrede in de Domtoren.

Na de vrede

Was het wel overal vrede? Hoe verliepen oorlogen na de Vrede van Utrecht? Wat kunnen we leren van de Vrede van Utrecht en hoe gaan dit soort processen tegenwoordig?
Terwijl in Utrecht de vrede werd getekend, voerden de ondertekenaars elders in de wereld bloedige koloniale oorlogen. Met dit uitgangspunt brengt het Aboriginal Arts Museum Utrecht BOMB. Het Universiteitsmuseum biedt inzicht in hoe vredesprocessen tegenwoordig werken, aan de hand van drie meer recente conflicten in Peace of Cake. Ten slotte behandelt het Spoorwegmuseum de oorlogsvoering in latere tijden, waarin de trein een belangrijke rol ging spelen, in Sporen naar het Front.

Kortom, voor het hele Verhaal van de Vrede van Utrecht, in al zijn facetten, moet je bij de Utrechtse musea zijn.

 

t/m zondag 5 januari 2014

BOMB - Blak Douglas en Adam Geczy

Tentoonstelling in het AAMU

Douglas en Geczy leggen met installaties de vergaande gevolgen bloot van de kolonisatie van Australië. Met bijvoorbeeld het werk Australia - the trailer en een installatie van t-shirts met de woorden 'not a proppa black' tonen ze de effecten van extreem nationalisme, de relatie tussen onderdrukkers en onderdrukten en de discrepantie tussen zwart en wit. De kunstenaars maken muurschilderingen en graffiti op locatie en ondermijnen het geromantiseerde beeld van Australië.

t/m aanstaande zondag

't Huys in Europa, a Diplomatic way of life

Bijzondere tentoonstelling in Kasteel Amerongen over het diplomaten leven van familie van Reede

De tentoonstelling ‘A Diplomatic way of life: t’Huys in Europa’ geeft een beeld van Godard Adriaan van Reede als diplomaat en Margaretha Turnor als kasteelvrouwe. Aan de hand van collectiestukken, archief- en filmmateriaal en een video-installatie van het kunstenaarsechtpaar Saskia Boddeke en Peter Greenaway wordt het verhaal over dit bijzondere echtpaar vertelt. De video-installatie is geïnspireerd op de briefwisseling van Godard Adriaan van Reede en Margaretha Turnor.

Google Analytics Alternative