The English version
will be available very soon.

We apologize for any inconvenience.

Concert

Festival De Basis

Muziek, theater en kunst op Vliegbasis Soesterberg

Festival De Basis

Kom dwalen over 4 km landingsbaan en door 380 hectare natuur op vliegbasis Soesterberg. Tussen de shelters is het muziekpodium en kan je lekker eten en drinken. Collectie De Basis, de beeldende kunst collectie, en de theatervoorstellingen bekijk je in het sheltergebied, de ondergrondse legering en op andere bijzondere plekken op het terrein. Op de hindernisbaan kan je flink afzien onder leiding van een militaire instructeur en voor kinderen zijn er de meest fantastische activiteiten.

Hoogtepunten


Op vrijdag 13 september opent het festival met de onthulling van het spectaculaire kunstwerk Secret Operation 610 van Rietveld Landscape|Studio Havermans. Aansluitend is de Nederlandse première van The News, een reality opera van JacobTV uitgevoerd door het Nederlands Blazers Ensemble en eindelijk kan je DUIF zien vliegen met zijn vleugels van 1.000 kussenslopen van bewoners uit de omgeving.

Op het buitenpodium in het sheltergebied is er elke dag muziek. Zaterdag 14 september treedt een keur aan local heroes op met ook Mevrouw Tamara, Eefje de Visser en Broken Brass Ensemble. Verwacht op zondag 15 september New Cool Collective en het Matangi Quartet.

Op 21 september is het spectaculaire slot Sound of Freedom: een massale vredesmaaltijd, spectaculaire militaire demonstratie en concert door het Metropole Orkest & Friends: Oleta Adams, Douwe Bob, PAX, Wende Snijders Omar Offendum en Karsu. Lees hier meer.

2014: Park Vliegbasis Soesterberg open
Tijdens Festival De Basis zijn de hekken van Vliegbasis Soesterberg even open. Vanaf najaar 2014 blijven ze open. Provincie Utrecht, gemeente Soest en gemeente Zeist werken tot die tijd aan de herinrichting van de vliegbasis tot natuurgebied. Munitiedepots, shelters, bunkers en landingsbaan blijven behouden en er wordt ruimte gemaakt voor wonen. Een belangrijke trekker wordt het Nationaal Militair Museum. Voor meer informatie kijk hier.

Volledige programma


Trek stevige stappers aan, kom op je skates of stap in de fietstrein om De Basis te verkennen.
Het programma van Festival De Basis bestaat uit deze onderdelen:
  • Muziek op De Basis - muziekprogramma met klinkende namen! Zaterdag 14 september local heroes en zondag 15 september o.a. Matangi Quartet en New Cool Collective.
  • Collectie De Basis - beeldende kunstcollectie met Vliegbasis Soesterberg als thema. Voor het eerst in zijn geheel te bekijken.
  • Theater op De Basis - wat betekent oorlog en vrede in 2013? Bekijk korte theatervoorstellingen.
  • Dwalen over De Basis - verken de vliegbasis, en zie de verandering van militaire vliegbasis tot natuurgebied.
  • De Basis voor kids - kom vliegeren op de landingsbaan, in de wondenschmink bij M*A*S*H, hippiesieraden knutselen, meehelpen bij de muurkrant of je uitleven op de hindernisbaan!

Bekijk en download hier het programmaboekje.

Tickets


Festival De Basis is toegankelijk op 13, 14 en 15 september en op 21 en 22 september.
  • Toegang festival: € 8,00 (kinderen t/m 12 jaar gratis)
  • Jacob TV: € 12,00 (op 13 en 15 september)
  • Deelname aan kinderactiviteiten: € 6,00
  • Sound of Freedom (21 september): € 5,00 (kinderen t/m 12 jaar gratis)


Bereikbaarheid


Bekijk hier de plattegrond van het festivalterrein.
Met de auto
De entree voor automobilisten bevindt zich bij de kruising van Van Weerden Poelmanweg / Verlengde Paltzerweg, Soest. Volg vanaf daar de gele "P" borden. Parkeren is gratis.

Met het OV
Het dichtstbijzijnde treinstation is Den Dolder (op loopafstand). Het toegangspunt voor voetgangers/fietsers is bij de Hertenlaan (nabij N238).

Kom op de fiets!
Vanaf het centrum van Utrecht is het ongeveer 40 minuten fietsen naar vliegbasis Soesterberg, dus kom op de fiets!

Vrijwilligers gezocht


Voor dit evenement op de voormalige vliegbasis Soesterberg zijn ruim 200 vrijwilligers nodig. Beleef deze unieke mix van kunst en natuur en meld je aan!

Toegankelijkheid


Festival De Basis is toegankelijk voor rolstoelgebruikers en mensen die slecht ter been zijn; alle plekken zijn bereikbaar via een verharde weg. Wegens de weidsheid van het terrein worden pendeldiensten ingezet die ook geschikt zijn voor mindervaliden.
Slechts voor enkele onderdelen van het festivalprogramma (The Receptor, 32 TFS Double Life, The National Field Library, commandobunker) zijn geen voorzieningen getroffen.

Samenwerking


Festival De Basis 2013 wordt opgezet door de Vrede van Utrecht (uitvoerend producent: Het Huis Utrecht), samen met CBKU, SKOR, het Utrechts Landschap en de projectgroep Vliegbasis Soesterberg. Het Nationaal Militair Museum i.o. en het Veteraneninstituut dragen aan de manifestatie bij, evenals het Cultuurplatform Soest, Soestvrijstaal, Up2You, verenigingen en kunstenaars uit Soest en Zeist en Masterpeace. Kunstvakstudenten van de HKU (faculteit theater) en van de Toneelacademie Maastricht nemen deel aan het festival.
Het Utrechts Landschap, het Nationaal Militair Museum, project Vliegbasis Soesterberg en de Amsterdamse Club voor Zweefvliegen zijn partners van het terrein.

Google Analytics Alternative