The English version
will be available very soon.

We apologize for any inconvenience.

Festival

Dwalen over De Basis

Dwaal over de vliegbasis en leer het terrein kennen

Dwalen over De Basis

Op het festivalterrein vind je vier plekken waar gidsen vertellen over de verandering van de militaire vliegbasis naar natuurgebied: in het munitiedepot, op een radarheuvel, bij de schapenshelter en in bunker 600.
Ook bewonder je een reusachtige vredesduif van kussenslopen, bikkel je op de hindernisbaan van de Koninklijke Landmacht, bekijk je de tentoonstelling 'Groetjes van het front' en bezoek je de Festivalshop. Trek stevige stappers aan, want het festivalterrein is groot!

Gidsen Utrechts Landschap


Op vier plekken in het gebied vertellen gidsen van Het Utrechts Landschap je meer over de verandering van de militaire vliegbasis naar natuurgebied. Je kunt rondstruinen op zoek naar verhalen over het bijzondere militaire landschap. Naast theater en muziek zijn er ook landschappelijke verhalen van onze gidsen op vier points of interests. De gidsen zijn te vinden in het munitiedepot, op een radarheuvel, bij de schapenshelter en in bunker 600. De gidsen nemen je mee naar de wereld van de koude oorlog en de sloop van gebouwen, het beheer van de schrale graslanden, de eeuwenoude hakhoutbossen, de bijzondere vogels en planten en de toekomst van het gebied. De schaapsherder vertelt over zijn schapen en het verblijf in een van de shelters. Ook kun je commandobunker 600 bezoeken voor een educatieve wandeling of een theatervoorstelling.

DUIF


Misschien ben je ze wel tegengekomen, de mensen van Stichting Nieuwe Helden. In de omgeving van de vliegbasis riepen ze op je kussensloop met je naam erop te doneren en DUIF vleugels te geven. Met je kussensloop bouw je mee aan een reusachtige vredesduif van 12 meter hoog en 15 meter breed. Duizend kussenslopen zijn er voor nodig. Het hoofdkussen symboliseert vrede. Deze vredesduif is het ultieme symbool voor verbroedering en saamhorigheid door initiatiefnemers van vrede: jij en je buurman. Elk kussen draagt de naam van de eigenaar en na afloop van het festival krijgen de deelnemers een kussensloop van een ander terug en zo geven we vrede door.

Hindernisbaan


De genie van de Nederlandse krijgsmacht heeft een hindernisbaan gebouwd voor ons ‘burgers’. Fysieke training en - samenwerking zijn standaard vereisten voor een soldaat. Jong (va. 8 jaar) en oud kan aan den lijve ondervinden welke training daarvoor nodig is. Onder leiding van een militair instructeur kun je drie maal per dag (12:00, 13:30 en 15:00 uur) meedoen aan een training (max. capaciteit 30 per keer). Buiten de trainingen om kan iedereen de hindernisbaan gebruiken. Deelname is gratis. Reserveer hier (onder de knop 'Tickets') je deelnameplek voor één van de trainingen.

Tentoonstelling ‘Groetjes van het front’


Locatie: Shelter 612
Nederland is op verschillende manieren bij oorlogen en vredesmissies betrokken geweest. Dat er een missie naar Afghanistan was, weet iedereen wel. We weten echter niet precies wat onze ‘jongens en meisjes’ daar mee maken. In deze tentoonstelling draait het om deze mensen. Niet alleen hoe zij daar moeten vechten, maar juist wat ze doen in hun vrije tijd. Hoe zij trainen voor een missie. Hoe ze terugkomen. Als wij onze soldaten niet goed kennen, en hun werk niet goed kennen, kunnen we dan wel begrijpen hoe een militaire missie jonge mannen en vrouwen kan veranderen? Het verhaal van de Nederlandse soldaten op missie wordt verteld met filmbeelden, documentaires, fototentoonstellingen, verhalen van veteranen en interactieve installaties.
Lees meer

Trampolina


Eén trampoline. Vijftig camera’s. Eén moment. Ervaar de weidsheid van de vliegbasis en vlieg als een vogel door de lucht. Heb je jezelf wel eens in de lucht zien hangen en van alle kanten goed bekeken? Waag de sprong! Deel jouw filmpje na je sprong via vredevanutrecht2013.nl/eternalhug met al je vrienden.

Vliegsimulator


Samen met een getrainde flightinstructor ervaar je hoe het is om met een F-16 virtueel te vliegen boven Nederland en zet je na je vlucht, al dan niet met ondersteuning van je instructeur, het vliegtuig zelf weer veilig aan de grond.
Minimum leeftijd: 12 jaar

Festivalshop


Locatie: Shelter 612
Kunstenaars uit Soest, Zeist en Utrecht en omgeving hebben kunstwerken gemaakt geïnspireerd op de vliegbasis. De kunstwerken kan je tijdens het festival kopen in de FestivalShop. Een vijftal werken uit de FestivalShop zijn al aangekocht door de kunstenaars van The Receptor, Kaleb de Groot en Roosje Klap en hebben een plaats gekregen in het minimuseum in de verkeerstoren. Voor meer informatie en een lijst van de kunstenaars kijk je hier.

Tickets


Een toegangsbewijs voor Festival De Basis kost € 8,00. Kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang.


Bereikbaarheid


Bekijk hier de plattegrond van het festivalterrein.
Met de auto
De entree voor automobilisten bevindt zich bij de kruising van Van Weerden Poelmanweg / Verlengde Paltzerweg, Soest. Volg vanaf daar de gele "P" borden. Parkeren is gratis.

Met het OV
Het dichtstbijzijnde treinstation is Den Dolder (op loopafstand). Het toegangspunt voor voetgangers/fietsers is bij de Hertenlaan (nabij N238).

Kom op de fiets!
Vanaf het centrum van Utrecht is het ongeveer 40 minuten fietsen naar vliegbasis Soesterberg, dus kom op de fiets!

Festival De Basis


Festival De Basis is te bezoeken op 13, 14, 15 en 21 & 22 september. Bekijk hier het programmaboekje.

Google Analytics Alternative