The English version
will be available very soon.

We apologize for any inconvenience.

Architectuur

Collectie De Basis

Kunstwerken van 9 internationale kunstenaars op de vliegbasis

Collectie De Basis

Speciaal voor Vliegbasis Soesterberg zijn negen (inter)nationale kunstenaars gevraagd werk te maken om de bijzondere geschiedenis en kenmerken van de vliegbasis beleefbaar te maken. Tijdens het festival is de collectie voor het eerst in zijn geheel te bekijken.

Secret Operation 610


Studio Rietveld Landscape │ Studio Frank Havermans (NL)
Locatie: Shelter nummer 610
Is het nou een insect op rupsbanden, een futuristisch wezen of toch gewoon een F15? ‘Secret Operation 610’ heeft in ieder geval net zo veel ruimte nodig. Het 10 ton wegende gevaarte van 11x8x5 meter is een imposante verschijning. Vanuit uitvalsbasis shelter 610 dwaalt hij over de landingsbanen. Tijdens het festival dient het ook als onderzoekcentrum met ruimte voor zo’n 12 personen.

The Receptor


Roosje Klap en Kaleb de Groot (NL)
Locatie: Verkeerstoren
Over Vliegbasis Soesterberg doen allerlei spannende verhalen de ronde. Maar welke zijn waar, welke niet? ‘The Receptor’ is een serie van vier magazines waarin feiten en mythes ontrafeld worden. Bekende schrijvers en journalisten vertellen over de geschiedenis van de vliegbasis die terug gaat tot de jaren ‘10 van de vorige eeuw. Hilarische maar ook afschrikwekkende verhalen over liefde en oorlog, maar ook een recept van de befaamde ‘Shawarma’ favoriet bij de Amerikaanse jongens. Na de nummers ‘#1: The Secret’ (2011) en ‘#2: The Looooove issue’ (2012) verschijnen vers van de pers de nummers ‘#3: The War Machine’ en ‘#4: Its…Party Time’. Deze zijn gratis verkrijgbaar.
De verkeerstoren is ingericht als minimuseum met muziek, oorlog, liefde en geheimen. In de ‘penthouse’ van de toren kun je op draaiende leunstoelen genieten van het magnifieke uitzicht over het terrein.

Vrille


Sanja Medic (SRB/NL)
Locatie: Munitiebunker 75
Betonnen hangars hebben vaak een doorgang in de vorm van een vliegtuig. Alsof het vliegtuig zelf het gat als een soort spoor achter zich heeft gelaten. In een bunker staat een passage met dertien poorten van piepschuim. Bij elke poort spint 'het vliegtuig' tot de volledige draaiing van 360˚ is voltooid. Loop er doorheen en ervaar de ‘tolvlucht’. Bekijk hier een video-preview.

Crown of Creation


Erik Odijk (NL)
Locatie: Munitiebunker 76
In bunker 76 beland je in de flowerpower protestbeweging van de Koude Oorlog. De bunker is net zo overwoekerd als de natuur uit de omgeving. De samenwerking die Erik Odijk aanging met de kunstenaars Laura Sassen, Judith Witteman, Dennis Amatdjais, Rob Birza, Robbie Cornelissen, Hadassah Emmerich en Jan van de Pavert, speelt tegelijkertijd met de coöperatieve houding van zowel ‘hippies’ als militairen. Bekijk hier een video-preview.

32 TFS Double Life


Laurence Aëgerter (NL/FR)
Locatie: Ondergrondse Legering
Als je afdaalt in de ondergrondse legering, beland je in een smalle gang van een slaapzaal. In de ruimte zijn 78 opklapbedden, allen voorzien van nieuwe bekleding. Privéfoto’s van feestvierende officieren werpen een heel ander licht op hun verblijf op de vliegbasis. Het contrast tussen de feestende mensen en de beklemmende plek waar je je in bevindt is groot. Bekijk hier een video-preview.

Absence


Ali Kazma (TR)
Locatie: Shelter 610
In Shelter 610 kom je helemaal tot rust als je kijkt naar de poëtische video installatie van Kazma. De film laat je de schoonheid van de natuur zien en de achtergebleven militaire infrastructuur met zijn blusvijvers, kerosineheuvels en kilometerslange landingsbanen. Bekijk hier een video-preview.

Model Former Soesterberg Air Base


Krijn de Koning en Anne Holtrop (NL)
Locatie: Entree Munitiepark
In het voormalige wachthuisje 164 loop je door een levensgrote maquette van Vliegbasis Soesterberg. In de maquette is een voormalige wachthuisje, maar is ook voor een deel een abstracte verbeelding. De voorwerpen die je aantreft, zijn door de kunstenaars op De Basis gevonden.

The National Field Library


Henrik Håkansson (SE/DE)
Locatie: Controlbunker 163
Vanuit deze uitkijkpost kijk je uit over de landingsbaan van de vliegbasis. De post is gecombineerd met een uitgebreide bibliotheek. Handig, want wat je vanuit de uitkijkpost ziet, kan je direct opzoeken in de boeken uit de bibliotheek, en andersom natuurlijk.

King’s Gunpowder


Fernando Sánchez Castillo (ES)
Locatie: Munitiebunker 78
Deze kunstenaar werkt met symbolen van macht, of dat nu symbolen zijn uit de geschiedenis van zijn geboorteland, of symbolen zoals de Chinese ‘tankman’ die een heel leger wist te stoppen. In Nederland zocht Fernando de samenwerking met het leger en het Oorlogsmuseum Overloon en maakte een choreografie van tanks. De gevaarlijk uitziende pantserrupsvoertuigen krijgen een bijna menselijke uitstraling.

Tickets


Een toegangsbewijs voor Festival De Basis kost € 8,00. Kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang.


Bereikbaarheid


Bekijk hier de plattegrond van het festivalterrein.
Met de auto
De entree voor automobilisten bevindt zich bij de kruising van Van Weerden Poelmanweg / Verlengde Paltzerweg, Soest. Volg vanaf daar de gele "P" borden. Parkeren is gratis.

Met het OV
Het dichtstbijzijnde treinstation is Den Dolder (op loopafstand). Het toegangspunt voor voetgangers/fietsers is bij de Hertenlaan (nabij N238).

Kom op de fiets!
Vanaf het centrum van Utrecht is het ongeveer 40 minuten fietsen naar vliegbasis Soesterberg, dus kom op de fiets!

Toegankelijkheid


Festival De Basis is toegankelijk voor rolstoelgebruikers en mensen die slecht ter been zijn; alle plekken zijn bereikbaar via een verharde weg. Wegens de weidsheid van het terrein worden pendeldiensten ingezet die ook geschikt zijn voor mindervaliden.
Slechts voor enkele onderdelen van het festivalprogramma (The Receptor, 32 TFS Double Life, The National Field Library en de commandobunker) zijn geen voorzieningen getroffen.

Festival De Basis


Festival De Basis is te bezoeken op 13, 14, 15 en 21 & 22 september. Bekijk hier het programmaboekje. (http://issuu.com/vrede/docs/festival_de_basis_-_programmaboekje)

Google Analytics Alternative