The English version
will be available very soon.

We apologize for any inconvenience.

Architectuur

't Huys in Europa, a Diplomatic way of life

Bijzondere tentoonstelling in Kasteel Amerongen over het diplomaten leven van familie van Reede

't Huys in Europa, a Diplomatic way of life

De tentoonstelling ‘A Diplomatic way of life: t’Huys in Europa’ geeft een beeld van Godard Adriaan van Reede als diplomaat en Margaretha Turnor als kasteelvrouwe. Aan de hand van collectiestukken, archief- en filmmateriaal en een video-installatie van het kunstenaarsechtpaar Saskia Boddeke en Peter Greenaway wordt het verhaal over dit bijzondere echtpaar vertelt. De video-installatie is geïnspireerd op de briefwisseling van Godard Adriaan van Reede en Margaretha Turnor.

Godard Adriaan van Reede, Heer van Amerongen, was een uitmuntend diplomaat en maakte in opdracht van in de Republiek vele reizen door het zeventiende-eeuws Europa. Zijn echtgenote Margaretha Turnor zag zich door de veelvuldige en langdurige afwezigheid van hem genoodzaakt de rol van ‘kasteelheer’ te vervullen.

Belangrijke aspecten, die het dagelijkse leven van hen bepaalden zullen aanbod komen. Hoe lang en op welke wijze was Van Reede bijvoorbeeld onderweg en hoe behoorde hij zich als diplomaat te gedragen aan het hof van Brandenburg of Kopenhagen? Hoe stelde Margaretha Turnor zich op als kasteel vrouwe en hoe ervoer zij zijn afwezigheid?

De voormalige dienstruimtes in het souterrain van Kasteel Amerongen bieden de gelegenheid om te kijken en te dwalen in een vervlogen verleden van dit zeventiende-eeuwse diplomatengezin.

Het historische interieur na een lange tijd weer te zien


Kasteel Amerongen – een fraai toonbeeld van Hollands classicisme- heeft een lange geschiedenis. Sinds het einde van de zeventiende eeuw is het drie eeuwen bewoond geweest. Elke generatie heeft iets toegevoegd aan dit bijzondere Huys. De afgelopen 5 jaar is het interieur en de collectie gerestaureerd. Het Huys is nu weer ingericht zoals de laatste bewoners het hebben achtergelaten en bezoekers kunnen nu weer van het historische interieur van Kasteel Amerongen genieten.

Tuin


De tuin vormt de vaste collectie van Kasteel Amerongen. Deze tuin vertelt vier eeuwen tuingeschiedenis namelijk van middeleeuwen, renaissance, barok tot aan Engelse landschapsstijl. De tuin is als blikvanger een belangrijk onderdeel van Kasteel Amerongen.

Google Analytics Alternative